top of page

Promotievideo laten maken

10 handig tips voor het schrijven van een pakkend verhaal en script 

Storytelling is hot! Met een goed verhaal verover je de wereld, maar hoe komt dit tot stand? Wouter Lagendijk, ervaren marketeer en storyteller van BRNDMPCT en Promotievideo Rotterdam geeft 10 handige tips.

4

1. Neem de tijd voor je verhaal

Het gaat uiteindelijk om de basistekst: maximaal 1 A4 dat duidelijk maakt wie je bent, waar je staat en waar je voor gaat. Een tekst mogelijk aangevuld met beelden waar je niet alleen zelf enthousiast van wordt, maar waarmee je ook anderen minstens zo enthousiast kunt maken. Kortom: neem de tijd. Wat is de kern van je verhaal? Welke woorden voelen goed? Wat slaat voor jou de spijker op de kop? Wat is een aansprekend voorbeeld? Wat sluit direct aan bij recente ervaringen van je toehoorders? De dynamiek van onze hersens en onderbewustzijn vereist dat je voor je zoektocht de tijd neemt. Je zet je onderwerp en bijbehorende vragen als het ware in de week en laat er wat tijd overheen gaan: zo ontstaan het juiste inzicht en komen de juiste woorden vanzelf.

 

2. Verzamel kritische mensen om je heen

Essentieel voor je zoektocht naar de juiste woorden en zinnen is dat je verhaal tot de verbeelding spreekt en essentie raakt van wat je wilt vertellen. Een kritische buitenstaander kan daarbij helpen door stevig door te vragen en pas tevreden te zijn wanneer je – volgens hem of haar- een formulering of verhaalopbouw vindt die echt overtuigt en opvalt. Wees wel kritisch in het gebruik van critici. Neem er niet teveel en bedenk dat je niet alle suggesties hoeft te honoreren. Uiteindelijk bepaal je zelf hoe je tekst gaat luiden. Kortom: het is een kwestie van goed luisteren, oppikken wat je gebruiken kunt en waar nodig eigenwijs blijven.

 

3. Begin met sleutelwoorden

Heel simpel: je verhaal bestaat uit zinnen en een zin bestaat uit woorden. Om op gang te komen met het schrijven van je verhaal is het handig om eerst een verzameling aan te leggen van woorden die het best passen bij het verhaald dat je wilt vertellen. Zelfstandige naamwoorden: zoals restaurant, beleving of specialiteiten; en adjectieven: zoals snel, lekker of betrokken. En (vooral) werkwoorden: zoals maken, produceren, bereiden en beleven. Vervolgens dwing je jezelf om uit je lijst van woorden een top 5 te kiezen: als je maar 5 woorden had om te vertellen wie je bent, waar je staat en waar je voor gaat: welke woorden zouden dat dan zijn?

 

4. Ga op zoek naar sleutelzinnen

Nu gaan we de sprong maken van woorden naar één korte zin en/of uitspraak die het beste de lading van je boodschap dekt. En die op de homepage van bijvoorbeeld je website gepubliceerd kan worden. Communicatief kan zo’n zin bovendien wonderen verrichten: de aandacht trekken, sympathie wekken en héél lang blijven hangen. Bedenk tijdens het schrijven van de tekst dat lezers uit duizend teksten kunnen kiezen en gemakkelijk afhaken. Dat betekent dat je je verhaal met je krachtigste zin moet beginnen. Krachtig is in dit verband alles wat eruit springt, nieuwsgierig maakt en een belofte inhoudt.

 

5. Bedenk een structuur of verhaallijn

Bij het schrijven van een verhaal geldt: geen tekst zonder structuur, een volgorde, een begin en een eind. Dit kun je het in de praktijk het beste doen door het opstellen van een verhaallijn aan de hand van vragen waarop je spelenderwijs antwoord wilt geven. Dan kom je bijvoorbeeld op: Wat maakt ons restaurant bijzonder? Waarom ben je ooit begonnen met dit restaurant? Wat is jullie passie of droom? Wat beloven wij aan onze klanten? Waarom zou ik morgen langs moeten komen om te proeven?  Heb je je vragen eenmaal op een rijtje dan wordt schrijven een stuk gemakkelijker: je hoeft alleen nog maar de vragen te beantwoorden.

 

6. Maak van je hoofdpersoon een held
De lezer heeft personages nodig waar hij mee kan sympathiseren. Denk na over de identiteit van je bedrijf, de hoofdpersoon en/ of andere personages. Wie ben ik? Wat voor persoonlijkheid heb ik? Waarom doe ik wat ik doe? Wat voor taal gebruikt mijn held? Wat vindt hij leuk en wat vindt hij lekker? Kortom: door te kiezen voor een aansprekende identiteit en persoonlijkheid zorg je ervoor dat de lezer een klik ervaart en zichzelf herkend in jouw verhaal.

 

7. Welk probleem los je op?
Een verhaal zonder problemen of onderliggende behoefte is geen verhaal. Als alles koek en ei is, de hoofdpersoon nergens mee worstelt en tevreden is, is er niets om over te schrijven. Dus: gooi de knuppel in het hoenderhok en verzin een probleem of onderliggende behoefte waarom mensen überhaupt naar jou zouden willen luisteren.

 

8. Voorkom abstracte zinnen

In nieuwsberichten wordt vaak gebruik gemaakt van abstract taalgebruik. Het grote nadeel van abstract taalgebruik is dat het gemakkelijk verveelt en je zelden grijpt en of wervend is. Het is bedoelt om informatie over te brengen en niet om te werven en te binden.  En dat is wel de bedoeling van jouw verhaal. Jouw verhaal moet niet alleen helderheid verschaffen aan de lezer, maar ook de ander raken met iets dat echt van jezelf is. Zorg dus voor leven in de brouwerij. Dat kan door gedurfde uitspraken en zo nu en dan een héél concreet voorbeeld.

 

9. Neem afstand en ben zuinig met woorden

Als je eerste concept tekst klaar is neem dan letterlijk -en figuurlijk- afstand. Na een tijdje pak je je tekst weer op en gaat hem opnieuw bekijken, maar dan in de rol van een kritische buitenstaander: iemand die zich afvraagt met welke onzin ze hem nu weer lastig komen vallen. Zo test je zin voor zin en woord voor woord met vragen als: snijdt dit hout? Kan het korter, actiever, directer? Is dit woord of deze zin echt noodzakelijk? De achterliggende gedachte is dat vrijwel iedereen die een tekst schrijft geneigd is om het onnodig ingewikkeld en breedvoerig te maken. Dwing jezelf om alles zo kort en krachtig mogelijk te formuleren. Vuistregel: als je het in minder woorden kunt zeggen, doe dat dan ook. Negen van de tien keer leiden een overmaat aan bijvoeglijke naamwoorden en bijzinnen alleen maar af van wat je werkelijk wilt zeggen.

 

10. Neem de lezer mee op reis

Een goed verhaal speelt zich als een film af in het hoofd van de lezer. Je neemt hem mee op reis, laat hem kijken door de ogen van je personage, laat hem zijn emoties voelen. Zorg er dus voor dat de reis de moeite waard is dan zal de lezer nog vaak aan jou terugdenken! Op die manier draagt een goed verhaal bij aan meer loyale klanten, meer nieuwe klanten en een sterker imago!

VERTEL HET MET EEN VIDEO

Online video wordt ook wel de toekomst van het internet genoemd. Tegenover de groei van videoconsumptie op mobiele devices staat namelijk een terugloop van de tijd die mensen besteden aan lineair tv kijken en het lezen van magazines. Het is dus als marketeer wijs om de besteding van uw marketingbudget snel te herzien.

 

STORYTELLING IS KEY!

Video-advertenties bieden een mooie kans voor bedrijven en merken om hun campagnes te verrijken met een complete verhaallijn. 

promotievideo maken

Een video is de meest goedkope en effectieve manier om uw verhaal te vertellen, wij helpen u ook graag bij het schrijven van uw verhaal en script.

 

Vraag een offerte aan

vanaf
€ 799

promotievideo laten  maken

Success! Message received.

bottom of page